Στα 12 δισ. ευρώ η εµφανής φοροδιαφυγή υποστηρίζει η Alpha Bank

Aθήνα
Την εκτίμηση ότι η εµφανής φοροδιαφυγή ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 12 δισ. ευρώ ή το 4,8% του ΑΕΠ, διατυπώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, από το σύνολο των 12 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ και 7 δισ. ευρώ από την απόκρυψη φόρων εισοδήµατος και ακινήτων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του ιδρύματος, χαρακτηριστική του µεγέθους της εµφανούς φοροδιαφυγής είναι μια σύγκριση των εσόδων σε Ελλάδα και Ευρώπη: Το ποσοστό των άµεσων φόρων στην Ελλάδα πέρυσι διαµορφώθηκε µόλις στο 7,3% του ΑΕΠ, έναντι 12,2% του ΑΕΠ στην Ευρώπη των 27 (στοιχεία 2009).

Μάλιστα, εκτιμούν πως μια ικανοποιητική µείωση της φοροδιαφυγής θα ανέβαζε το ποσό είσπραξης των άµεσων φόρων στο 10,5% του ΑΕΠ το 2014, που συνεπάγεται επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Όσο για το ποσοστό των έµµεσων φόρων, παρά τις περσινές αυξήσεις του ΦΠΑ, ανήλθε στο 12,9% του ΑΕΠ, έναντι 14,8% στη Γαλλία το 2009 και 13,6% στην Ιταλία, δύο χώρες µε πολύ χαµηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρους στα καύσιµα από των Ελλάδα.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231076330

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s