“Τα μεγαλύτερα πλυντήρια δεν είναι στα Καϋμάν ή στο νησί του Μαν ή του Γκέρνσεϋ, βρίσκονται στο City of London και στην Wall Street” …

“Not the Cayman Islands, not the Isle of Man or Jersey. The big laundering is right through the City of London and Wall Street”

Ed Vulliamy, The Guardian/Observer, April 4, 2011

Το απόγευμα της 10ης Απριλίου 2006, ένα αεροπλάνο DC-9 προσγειώθηκε στην παραθαλάσσια πόλη Ciudad del Carmen, στον Κόλπο του Μεξικού. Οι μεξικάνοι στρατιώτες που είχαν σταλεί για να το ελέγξουν ανακάλυψαν 128 κιβώτια που περιείχαν 5.7 τόνους κοκαίνης, αξίας περίπου 100 εκ. δολαρίων. Αλλά το πιο σημαντικό στην υπόθεση δεν ήταν αυτό, αλλά εκεί που οδήγησαν τα ίχνη των παραστατικών και των εγγράφων πίσω από την απόκτηση του αεροπλάνου από το καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών  Sinaloa. Οι έρευνες 22 μηνών οι πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (US Drug Enforcement Administration), της Υπηρεσίας Φορολογικών Εσόδων (US Internal Revenue Service) και άλλων υπηρεσιών, αποκάλυψαν ότι οι λαθρέμποροι των ναρκωτικών είχαν αγοράσει το αεροπλάνο με χρήματα που είχαν ξεπλύνει μέσω μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ της Wachovia (με έδρα τη Β. Καρολίνα), η οποία ανήκει από το 2008 στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Wells Fargo.

Οι διωκτικές αρχές αποκάλυψαν ημεκτρονικές μεταφορές, ταξιδωτικές επιταγές και μεταφορές μετρητών αξίας δισεκατομυρίων δολαρίων, μέσω μεξικάνικων ανταλλακτηρίων σε λογαριασμούς της τράπεζας Wachovia. Η Wachovia τέθηκε υπό έλεγχο για την αποτυχία της να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η περίοδος μετά το 2004, χρονι΄λα που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της βίας στη μεθόριο ΗΠΑ-Μεξικού η οποία οδήγησε στον σημερινό πόλεμο μεταξύ των ναρκοσυμμοριών που έχει αιματοκυλίσει όλο το Β. Μεξικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, όσο η βια εξαπλωνόταν τόσο εντεινόταν η εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά παρά τις προειδοποιήσεις του πράκτορα Woods αγνοήθηκαν από τις αρχές μέχρι το περιστατικό του αεροπλάνου.

Περισσότερα/more… “How a big US bank laundered billions from Mexico’s murderous drug gangs”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s