Ελληνική “συνενοχή” στη διακίνηση βρώμικου χρήματος καταγγέλλει Πακιστανός διπλωμάτης

Cosmos.gr …   16/05/2011

Τη δρομολόγηση τεράστιων ποσών “βρώμικου χρήματος” από την Αθήνα πίσω στο Πακιστάν από παράνομη διακίνηση μεταναστών, που λάμβανε χώρα,ε με τη “συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης”, κατήγγειλε υπάλληλος της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε Αμερικανούς, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Wikileaks, ο Πακιστανός διπλωμάτης δήλωσε, ότι τα χρήματα αυτά χρησίμευαν στην ενίσχυση αυτονοµιστών, µουσουλµάνων εξτρεµιστών, ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων.

Στο εν λόγω έγγραφο, ο Πακιστανός  υποστηρίζει ότι η πρεσβεία του παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση µία λίστα µε ονόµατα προσώπων που εµπλέκονταν σε ένα σύστηµα µεταφοράς των χρηµάτων, που προέρχονται είτε από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών είτε από δουλεµπόριο για τη χρηµατοδότηση της διεθνούς τροµοκρατίας, µέσω έµπιστων µεσολαβητών, οι οποίοι όπως φαίνεται, δρούσαν και στην Ελλάδα.

Στο έγγραφο αναφέρεται, πως ο υπάλληλος της πρεσβείας “πιστεύει ότι αυτό που θεωρεί έλλειψη χειροπιαστού ενδιαφέροντος από την ελληνική κυβέρνηση, είναι το συνδυασµένο αποτέλεσµα των εξής:

1)έλλειψη πόρων,

2)διαφθορά και

3)αποτυχία γενικότερη συνεργασίας µε την πακιστανική πρεσβεία.

Από αυτά τα τρία η διαφθορά είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, στον οποίο Πακιστανοί µετανάστες έχουν πει ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα.

Για αυτόν το λόγο πιστεύει, ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου”, αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που φέρει την υπογραφή του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

Κατά τη συνάντηση της 16ης Ιουνίου του 2006 ο πακιστανός διπλωµάτης εξέφρασε στους Αµερικανούς την επιθυµία για µεγαλύτερη παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σηµείωσε ότι η επαρχία του Μπαλοχιστάν στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα µε το Ιράν, είναι κύριος προορισµός των κεφαλαίων από τη hawala, καθώς πρόκειται για µία περιοχή όπου υπάρχει µεγάλη δραστηριότητα τόσο λαθροµε τανάστευσης όσο και εξτρεµιστικών οµάδων.

Σε σχόλιο σχετικά µε τα όσα ειπώθηκαν, οι Αµερικανοί της πρεσβείας στην Αθήνα επισήµαναν ότι δεν είχαν ακούσει στο παρελθόν καταγγελίες για την πιθανή χρηµατοδότηση εξτρεµιστικών ή ακόµα και τροµοκρατικών οργανώσεων από την παράνοµη διακίνηση µεταναστών – τουλάχιστον όχι µε τόσο εµφατικό τρόπο.

Περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη συνάντηση µε τον πακιστανό διπλωµάτη, αµερικανοί ειδικοί σε θέµατα αντιτροµοκρατίας διατύπωναν την άποψη ότι η Ελλάδα είναι χώρα “χαµηλού ρίσκου” όσον αφορά τη χρηµατοδότηση και την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε τροµοκράτες.

Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, για τη χρηµατοδότηση της τροµοκρατίας το 2005, που υπογράφει και πάλι ο κ. Ρις, οι έλληνες αξιωµατούχοι είπαν στην πρεσβεία ότι τα ποσά που έχουν κατασχεθεί στα πλαίσια σχετικής απόφασης του Συµβουλίου Ασφαλείας είναι ασήµαντα και ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στα παραδοσιακά “οικονοµικά καταφύγια” για τροµοκράτες και οργανώσεις που συνδέονται µε την Αλ Κάιντα.

“Τα γραφειοκρατικής φύσης εµπόδια για την εγγραφή των φιλανθρωπικών οργανώσεων (και το γεγονός ότι όλοι οι µη κερδοσκοπικοί οργανισµοί ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές) καθιστούν απίθανο το γεγονός να λειτουργούν εδώ hawalas χωρίς να έχουν εντοπιστεί”, κατέληγε το τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η αµερικανική αναφορά

“Πακιστανοί µετανάστες είχαν πει στον υπάλληλο της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι πέρασαν στην Ελλάδα εντελώς ανενόχλητοι από τις συνοριακές αρχές ή ότι τους είχαν µεταφέρει ακόµη και µε ελληνικά στρατιωτικά οχήµατα.

Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύει ότι υπάρχει συνενοχή στις επιχειρήσεις λαθροµετανάστευσης από τις ελληνικές Αρχές επιβολής του νόµου”, αναφέρεται στο τηλεγράφηµα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s