Και πριν ΕΠΟ λαλήσει …: Μελέτη της FATF για το ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο θυμίζει την ανεπάρκειά μας

Μέσα στην καταιγίδα του σκανδάλου των στημένων αγώνων που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και προκάλεσε την εμπλοκή της UEFA, η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force-FATF) δημοσίευσε μελέτη σχετικά με την ελκυστικότητα του ποδοσφαίρου για τους εγκληματίες (με τι ασχολούνται οι άνθρωποι …;!). Η έκθεση προειδοποιεί για την απειλή που συνιστούν εγκληματικά συμφέροντα μέσω της αγοράς ομάδων, των μετεγγραφών και του στοιχηματισμού σε αγώνες.  Η μελέτη βασίστηκε στην εμπειρία και την υποστήριξη των κρατών-μελών της FATF, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ιδιωτικού τομέα. Η Έκθεση αφορά την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό (White Paper on Sport) στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Η Έκθεση της FATF εξετάζει τον τομέα του ποδοσφαίρου με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους προσφέροντας παραδείγματα υποθέσεων που ταυτοποιούν τομείς ευαίσθητους για εκμετάλλευση από ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν παράνομα χρήματα στο ποδόσφαιρο. Τέτοιο επιμέρους τομείς έχουν σχέση με την ιδιοκτησία σωματείων/ομάδων και παικτών, τη μετεγραφική αγορά, τα στοιχήματα, δικαιώματα προβολής και χορηγίας καθώς και διαφημιστικά συμβόλαια.

Στόχος της Έκθεσης είναι να επικεντρώσει την προσοχή σε κάοιες από τις βασικές απειλές που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα ο αθλητισμός σχετικά με την χρησιμοποίηση τους από τους εγκληματίες με στόχο να δώσει τη δυνατότητα στις πολιτικές ηγεσίες, στις διωκτικές αρχές, και στις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και του αθλητισμού να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η Έκθεση διατυπώνει κάποιες συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαιότητας για εγρήγορση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την Έκθεση δεδομένου ότι στην Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό του 2007 είχε επισημάνει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και των λοιπών μορφών οικονομικού εγκλήματιος (πρβλ. “Pierre de Coubertin” Action Plan, actions nos. 44 και 45):

(44) The Commission will support public-private partnerships representative of sports interests and anti-corruption authorities, which would identify vulnerabilities to corruption in the sport sector and assist in the development of effective preventive and repressive strategies to counter such corruption.

(45) The Commission will continue to monitor the implementation of EU anti-money laundering legislation in the Member States with regard to the sport sector.

Για να διαβάσετε την Έκθεση: FATF-GAFI web page

Παραμένει άγνωστο για ποιό λόγο δεν έχει επιληφθεί οποιαδήποτε εποπτικό όργανο για τη διερεύνηση του θέματος της προέλευσης και της χρησιμοποίησης των κεφαλαίων των παραγόντων στους οποίους με οποιοδήποτε τρόπο ανήκουν ομάδες και είναι ύποπτοι ή διώκονται για την υπόθεση των στημένων αγώνων (τουλάχιστον … η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s