ΗΠΑ: «Σοβαρή πρόκληση» η εγχώρια τρομοκρατία στην Ελλάδα

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

Στην κατηγορία των χωρών που αντιμετώπισαν «αξιοσημείωτα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά περιστατικά μέσα στην περασμένη χρονιά» κατατάσσει την χώρα μας, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις εξελίξεις στον τομέα της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι αναρχικοί στην Ελλάδα στόχευσαν κατ’ εξακολούθηση κυβερνητικά γραφεία, διπλωματικές αρχές και κρατικά σύμβολα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, επισημαίνεται στην έκθεση ότι στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) η εγχώρια τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί «σοβαρή πρόκληση», με ένοπλες ή εμπρηστικές επιθέσεις αναρχικών κατά τραπεζών, αστυνομικών τμημάτων, πολιτικών και αντιιμπεριαλιστικών – αντικαπιταλιστικών στόχων, ενώ παρά τις συλλήψεις υπόπτων ως μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», οι επιθέσεις άλλων τρομοκρατικών ομάδων συνεχίστηκαν, έχοντας ως συνέπεια 6 νεκρούς, 3 εκ των οποίων από εμπρηστική επίθεση κατά τράπεζας.

Στη συνέχεια, από τα περιστατικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Αμερικανοί συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν σειρά επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα», το θάνατο μικρού Αφγανού που περιεργάστηκε σακίδιο-βόμβα σε είσοδο πολυκατοικίας, την επιστολή-βόμβα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που οδήγησε στο θάνατο υπασπιστή του τότε αρμόδιου υπουργού Μιχ. Χρυσοχοϊδη, την επανεμφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών» με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκόλια και απειλές να μετατρέψουν τη χώρα σε εμπόλεμη ζώνη.

Στην έκθεση καταγράφονται, επίσης, οι συλλήψεις 6 υπόπτων ως μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και δύο μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς και η «ουσιαστική πρόοδος» στο νομοθετικό τομέα, κυρίως με την ψήφιση νέου νόμου κατά του ξεπλύματος χρήματος και των οδών χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Στο παράρτημα της έκθεσης στο οποίο αναφέρονται 47 οργανώσεις ανά τον κόσμο που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές διατηρούνται και εφέτος η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και η «17 Νοέμβρη».

Στην ίδια κατηγορία μαζί με την Ελλάδα τοποθετούνται από τους συντάκτες της έκθεσης χώρες όπως, η Δανία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιρλανδία.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε εδώ την Έκθεση του US State Department

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s