Νταβός: Οργανωμένο και χρηματοδοτούμενο το ηλεκτρονικό έγκλημα

Την ανάγκη για άμεση και οργανωμένη δράση για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος επισήμαναν οι συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αλλά και τα επιχειρηματικά στελέχη που συμμετείχαν στη συζήτηση για το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αντιμετώπισή του, η ανάγκη για μία διεθνή και συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μεγάλη, καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι εγκληματίες κινούνται με ταχύτητες Διαδικτύου, την ώρα που τα κράτη ακολουθούν με ρυθμούς «χελώνας». Όπως αναφέρθηκε στο πάνελ, το προφίλ των χάκερς έχει μεταβληθεί. Δεν είναι πλέον οι «κακοπροαίρετοι» ιδιώτες που πρωταγωνιστούν, αλλά καλά οργανωμένες και παχυλά χρηματοδοτούμενες ομάδες, οι οποίο το κάνουν με στόχο το κέρδος, συνεπικουρούμενοι από δίκτυα κατασκόπων, τρομοκρατών αλλά και ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Φεντότοφ, επικεφαλής του Γραφείου εγκλήματος και ναρκωτικών των Η.Ε., «υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν ούτε καν νομοθεσία για να διώξουν το ηλεκτρονικό έγκλημα, δεν έχουν τα μέσα και τα εργαλεία για να ερευνήσουν και να μοιραστούν τις πληροφορίες που συλλέγουν. Δεν υπάρχει ούτε καν κοινή παραδοχή για το πώς οριοθετείται το ηλεκτρονικό έγκλημα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο συνολικά και συλλογικά τι θεωρείται ως νόμιμο και τι ως παράνομο».

Σε μία από τις μεγάλες πρόσφατες επιθέσεις τον Ιανουάριο, χάκερ κατέβασε το site του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ. Είχε προηγηθεί η online δημοσίευση δεκάδων χιλιάδων αριθμών πιστωτικών καρτών Ισραηλινών και η εισβολή σε web sites από χάκερς που ισχυρίστηκαν ότι ήταν από τη Σαουδική Αραβία η τη Γάζα. Από την πλευρά του, ο Σαμί Αμπού Ζουχρί, εκπρόσωπος της Χαμάς, χαιρέτισε αυτές τις ενέργειες ως «σημάδι ότι η δημιουργικότητα της αραβικής νεολαίας φέρνει νέες μορφές αραβικής και ισλαμικής αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής».

Οι ψηφιακές επιθέσεις, βεβαίως, δεν περιορίζονται σε στόχους της Μέσης Ανατολής. Όπως δήλωσε στο Νταβός ο Έντουαρντ Νάιτ, γενικός σύμβουλος του Nasdaq OMX Group, η εταιρεία του αποτελεί συχνό στόχο επιθέσεων και διαδικτυακών εισβολών. «Δεν υπάρχει σαφήνεια που βρίσκεται η δημόσια και που μη ιδιωτική ευθύνη». Στη σφαίρα του ψηφιακού πολέμου, οι επιθέσεις από ομάδες που εκπροσωπούν εθνικά συμφέροντα σε εταιρείες είναι συχνό φαινόμενο, και ο ιδιωτικός τομέας καλείται να έχει τις δικές του γραμμές άμυνας. Σύμφωνα με τον Κέβιν Τζόνσον, διευθυντικό στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας παροχής περιεχομένου, Juniper Networks, πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. «Η πρόκληση είναι ότι το Διαδίκτυο είναι παγκόσμιο, δεν περιορίζεται από τα εθνικά σύνορα, αλλά οι νόμοι δημιουργούνται και εφαρμόζονται από κράτη, οριοθετούνται από την γεωγραφία. Απαιτείται συνεργεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s